Dieet zoeken… Uit welke 5 diëten kan ik nog kiezen?

Dieet zoeken… Uit welke 5 diëten kan ik nog kiezen?

Ik ben van plan een dieet te gaan volgen. Niet omdat ik nu erg dramatisch overgewicht heb, maar gewoon om net even wat strakker in mijn vel te komen zitten.

Aangezien ik nog volop sport, maak ik me overigens ook niet druk om overgewicht. Maar wel wil ik wat beter en natuurlijker met mijn lichaam omgaan. Mijn cholesterol, bloeddruk en het risico op suikerziekte zou ik graag tot een minimum beperken. En met een dieet kan dat ook.

Hoe dan ook, ik ben op zoek gegaan naar allerlei diëten. De website Dieetkompas heeft me daar heel goed bij geholpen, want daar kun je allerlei diëten teruglezen. De voordelen en de nadelen worden eerlijk opgesomd.

Deze 5 diëten heb ik onderzocht. Mijn bevindingen deel ik graag me je, zodat jij ook je voordeel ermee kunt doen.

 

Het Dukan dieet

Het Dukan dieet is een eiwitdieet en komt uit Frankrijk. Daar is het kennelijk al vele jaren een hype (ik had er nog nooit van gehoord!) en ook wereldwijd vallen veel mensen af met het Dukan dieet. Het dieet is ontworpen door de Franse cardioloog en arts Pierre Dukan, die zich richtte op voeding en dikke mensen. Hij vond uit dat je door het eten van meer eiwitten slanker werd, maar ook veel energie kreeg.

Pluspunten, als je het mij vraagt. Op zich ziet het dieet er niet zo ingewikkeld en ingrijpend uit, dus ik ben zeker geneigd het een kans te gaan geven.

Lees hier meer over het Dukan dieet: https://www.dieetkompas.nl/het-dukan-dieet

 

Het Atkins dieet

Het Atkins dieet lijkt wel een beetje op het Dukan dieet. Ook hier is een arts (R.C. Atkins) mee begonnen, maar dan in de VS. Hij onderzocht net als Dukan de gevolgen van ongezonde voeding op overgewicht. Net als Dukan kwam hij erachter dat eiwitten goed helpen tegen overgewicht, maar hij legde vervolgens de focus op het weren van koolhydraten.

Een koolhydraatarm dieet als het Atkins-dieet wordt door velen gevolgd. Het blijkt erg succesvol te zijn en net als bij Dukan is er weinig aanpassing nodig. Veel gerechten die je in de boeken van Atkins voorbij ziet komen, eet ik nu ook al. Alleen pasta eet ik kennelijk te vaak. Van aardappels moet ik al niet zoveel hebben, behalve in de vorm van patat…

Lees hier meer over het Atkins-dieet: https://www.dieetkompas.nl/afvallen-met-het-atkins-dieet en https://www.consumentenbond.nl/dieet/atkins-dieet

 

Weight Watchers

Het oudste en meest bekende dieet van allemaal is Weight Watchers. Ik heb veel vertrouwen in Weight Watchers, want mijn moeder is hierdoor ook heel veel gewicht verloren. Althans, een jaar of 15 geleden. Intussen is het allemaal weer terug (maar dat wijt ik niet aan Weight Watchers). Hetzelfde geldt overigens voor mijn tante (zus van mijn moeder), dus ik vrees dat er ergens toch iets in de familie zit.

Hoewel ik vertrouwen heb in Weight Watchers, vind ik het wel vele gedoe. Je moet online lid worden, betalen en volgens mij heb je dan ook nog een abonnement waar je aan vast zit. Dat wil ik dus absoluut niet.

Het Weight Watchers dieet valt voor mij dus af. Wel vind ik het leuk om op internet recepten van Weight Watchers te bekijken. Want daar krijg je wel een beetje een idee van hoe dat puntensysteem in elkaar zit.

Lees hier meer over Weight Watchers: https://www.weightwatchers.com/nl/ en https://www.dieetkompas.nl/weight-watchers

 

Het Cambridge dieet

Het Cambridge dieet doet me een beetje denken aan een combinatie van alle genoemde diëten. Ik denk dan ook wel dat er een groot aantal mogelijkheden is.

Je hebt bij het Cambridge dieet meerdere manieren om mee af te vallen: snel, gemiddeld en langzaam. Dat is handig, want zo houd je zelf een beetje controle over de snelheid waarmee je gewicht kan verliezen. Het Cambridge dieet blijkt wel zwaar te zijn, want zeker in de snelle variant, mag je weinig tot niet eten. Ik dacht dat ik eens gelezen had dat een dieet je juist wel zou moeten laten eten, omdat je dan in elk geval energie hebt?

Nou ja, het Cambridge dieet wordt het toch niet.

Lees meer over het Cambridge dieet: https://www.dieetkompas.nl/cambridge-dieet

 

Het DASH dieet

Tot slot las ik op Dieetkompas iets over het Dash dieet. Dit is een dieet dat me erg aanspreekt, omdat het al het goede van diëten lijkt te combineren en zich niet alleen focust op gewicht verliezen (hetzelfde doel dat ik niet per definitie voor ogen heb!), maar op gezonder worden. Dat betekent dus minder zout en minder vet eten. Daardoor verlaag je je cholesterol, bloeddruk en loop je verminderde kans op bloedziektes, hart- en vaatziektes en weet ik wat allemaal niet meer!

Een DASH dieet in Nederland blijkt dan weer wat lastiger te zijn, of je moet genoegen nemen met een of ander vaag ebook… Ik ben dus zeker geïnteresseerd in het DASH dieet, maar dan moet het wel makkelijker voor het grijpen liggen. Misschien als het ooit echt naar Nederland komt op de manier die je in Amerika veel ziet. Dan zie ik zeker de voordelen van het DASH dieet wel in!

Lees meer over het Dash dieet: https://www.dieetkompas.nl/het-dash-dieet-meer-dan-afvallen

 

Conclusie: de knoop doorhakken

Een aardige reeks diëten die allemaal hun sporen verdiend hebben. Het is natuurlijk helemaal van de persoon afhankelijk hoe die ergens mee afvalt. Ik zou bijvoorbeeld niet voor Weight Watchers kiezen, omdat ik het teveel gedoe vindt. Cambridge sla ik af, vanwege het idee dat ik honger zou moeten lijden (lees ik op meerdere fora terug). Het zou wat mij betreft DASH kunnen worden, maar ik vind het ebookje een beetje vreemd. Liever heb ik mijn richtlijnen gewoon gebundeld in een boekwerk. Daarbij vraag ik me af hoe theoretisch het allemaal is…

Vooralsnog zal ik dus moeten kiezen tussen Atkins en Dukan. Koolhydraatarm en eiwitrijk. En aangezien ik fanatiek sport en mijn eiwitten wel goed kan gebruiken, neig ik op dit moment heel erg naar het Dukan dieet. Lekker eiwitten eten en veel trainen. Daardoor zal ik meer energie krijgen en me een stuk lekkerder en vitaler voelen.

Of het Dukan gaat worden, moet nog maar blijken. Ik heb in ieder geval een gedegen onderzoek gedaan!

Welk dieet zou jij kiezen uit deze lijst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *