Waarom is Weight Watchers zo duur?

Waarom is Weight Watchers zo duur?

Het bekendste dieet van allemaal is misschien toch wel Weight Watchers. In de jaren vijftig van de vorige eeuw opgezet door een Amerikaanse huisvrouw die het ongezellig vond om alleen af te vallen en ontdekte dat je juist in groepsverband meer bereikte dan alleen. En dus organiseerde Jane Nidetch bijeenkomsten waarin (voornamelijk) vrouwen elkaar konden helpen bij het afvallen. Ze gaven elkaar tips en recepten, motiveerden elkaar en kenden punten toe aan voeding. Wilde je een keer zondigen? Dan mocht dat best, maar kostte het je punten die je op een andere dag niet kon eten.

Op die manier ontstond het ProPoints systeem waarmee Weight Watchers bekend is geworden. Intussen is dat SmartPoints geworden en is Weight Watchers uitgegroeid tot een miljardenbedrijf. Weight Watchers verdient geld door mensen af te laten vallen.

Maar waarom is Weight Watchers zo duur?

Kosten Weight Watchers

Om je een idee te geven: Weight Watchers is online verkrijgbaar in een abonnementsvorm. Voor een kleine € 50 per maand kun je dan toegang krijgen tot een online omgeving. Dit wordt het Feel Good programma genoemd. Je krijgt hier tips, adviezen en recepten en kunt je eigen resultaten monitoren. Ook vind je in dit systeem de SmartPoints terug.

Wanneer je wil afvallen met de producten die Weight Watchers uitgeeft, kost dit je nog meer. Het dieet kan je gemiddeld zo’n € 100 per maand kosten. Dat is op jaarbasis ruim € 1.000 om af te vallen. Voor veel mensen is dat veel geld. Teveel?

Afvallen als commercie

Het is soms schrikbarend als je de cijfers van diëten ziet. Het mag geen geheim zijn dat Weight Watchers miljarden verdient over de rug van dikke mannen en vrouwen, die graag willen afvallen. Het bedrijf heeft deze commercie als een van de eerste bedrijven volledig uitgebuit en doet dat vandaag de dag over de hele wereld. Miljoenen mensen zijn lid van de online omgeving die Weight Watchers biedt en gebruiken de producten die de website aanbiedt. Het idee van een abonnementsvorm is vooral bedoeld om verzekerd te zijn van maandelijkse inkomsten. De kwartaalcijfers van Weight Watchers hebben een dieptepunt gekend, maar zijn in de laatste maanden enorm aan het groeien. Weight Watchers maakt één ding duidelijk: aan dikke mensen is goed te verdienen.

Moet je betalen voor een dieet?

Natuurlijk geldt dit niet alleen voor Weight Watchers. Elk dieet is grotendeels bedoeld om mensen te laten betalen en geld te verdienen. Denk aan het Atkins-dieet waarvoor je repen kunt kopen, de vele schema’s en boeken die gepaard gaan aan het Dukan dieet en het dokter Frank dieet.

Is het nu nodig om zoveel geld te betalen voor een dieet? Is het normaal om honderden euro’s op jaarbasis neer te leggen om je gewicht op peil te brengen? Voor sommige mensen wel. Die voelen zich gesteund bij een dieet en  lukt het inderdaad om op die manier af te vallen.

Maar voor veel mensen zou het niet nodig hoeven zijn. Gewoon gezond denken en leven zou al voldoende kunnen zijn. Neem een voorbeeld aan onze artikelen over 5 kilo afvallen en 10 kilo afvallen.

Gezond eten en meer bewegen is feitelijk het enige dat je moet doen om op gewicht te komen. Wie dat een beetje goed oppakt, kan zich op jaarbasis vele honderden euro’s besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *