Zwangerschap en afvallen

Zwangerschap en afvallen

Is de zwangerschap de beste tijd om aan een dieet te beginnen? Die vraag stellen veel vrouwen zich. Ze vinden het enerzijds heerlijk om zwanger te zijn en kunnen zich ook prima vinden in hun dikker wordende buik, maar eigenlijk willen ze ook af van vet. Na de bevalling moeten ze immers weer strak in hun vel zitten. Hoe zit dat nu precies met afvallen en de zwangerschap? Kun je tijdens je zwangerschap al beginnen met afvallen? Is het beter om te wachten. Wat kun je wel doen en wat niet? In dit artikel geven we antwoord op die vragen.

 

Afvallen in de zwangerschap

De zwangerschap is een zwaar proces. Je bent bezig met het ontwikkelen van een baby. Dat is belangrijk en moet dus alle ruimte zijn. Intensief gaan afvallen is dus absoluut niet aan te raden. Je zou immers het risico kunnen lopen dat je kindje niet alle voeding krijgt die het zou moeten krijgen. Daardoor kunnen er in de zwangerschap complicaties optreden die je had kunnen voorkomen.

Het is dus zeker niet aan te bevelen om in je zwangerschap aan je overgewicht te gaan werken. Wel zijn er zaken waar je rekening mee kan houden en die indirect een positief effect op je gewicht kunnen hebben. Deze punten bespreken we straks.

Lees ook hier verder: https://www.24baby.nl/zwanger/voeding/afvallen-tijdens-zwangerschap/

Kun je beginnen met afvallen als je zwanger bent?

Het is dus duidelijk dat het niet aan te bevelen is om met afvallen te beginnen als je zwanger bent. Wacht liever een tijdje tot na de geboorte van je kindje voor je wel aan een dieet gaat beginnen. Bijvoorbeeld na een maand of twee na de bevalling. Dat is een moment waarop je lichaam er aan toe is om weer haar oude vormen aan te nemen. Wil je zeker weten dat je het goed doet? Dan is het raadzaam om met de verloskundige of je huisarts in gesprek te gaan. Die kan je natuurlijk het beste informeren wanneer afvallen in jouw geval het handigste is.

 

Rekening houden met je gewicht

Wat je dus wel kan doen is rekening houden met je gewicht. Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen de neiging om ongezonder te gaan eten. Want “de baby heeft er zin in”. Dat is natuurlijk een smoes. Wees op die momenten sterk en voorkom dat je jezelf volpropt met ongezonde voeding, zoals kant-en-klare pizza’s uit de oven en opwarmzakjes uit de supermarkt. Los van het feit dat die producten je dik maken (want er zitten ongelooflijk veel koolhydraten in dergelijke producten), kunnen ze je ook ongezonder maken. Er zit vreselijk veel zout in dergelijke producten en via jouw navelstreng komt dat ook bij je baby terecht. Voor een keertje is dat echt niet erg, maar aan de lopende band zou het ook schadelijk voor je kindje kunnen zijn.

 

Conclusie

Afvallen tijdens de zwangerschap is absoluut niet aan te raden. Je lichaam heeft alle energie nodig om je kindje te kunnen helpen bij het ontwikkelen. Wanneer je eenmaal bevallen bent, kun je je plannen om te gaan afvallen wel meer vorm gaan geven. Wil je al tijdens de zwangerschap daar de eerste stappen inzetten? Ga dan letten op je voeding en probeer zo gezond mogelijk te eten en te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *