Beginnen met fitnessen


“Waar of hoe begin ik met fitnessen?” Als jij aan een fitness routine wilt beginnen, dan zijn dit waarschijnlijk de eerste vragen die gelijk bij je opkomen. Het zijn dan ook heel begrijpelijk zeer belangrijke vragen. Het begin van een fitness routine lijkt dan soms ook wel een beetje intimiderend.

Maar met de juiste informatie en voorbereiding hoeft dat echt niet zo te zijn. Wellicht had je ooit gehoord dat als jij je fitness doelen wilt realiseren, je alsook actie moet ondernemen om dit mogelijk te maken. Dit is echter niet geheel waar.

Dit is namelijk ietwat onvolledig. De sleutel is namelijk om jouw acties in overeenstemming met jouw doelen te brengen. Je hebt om deze reden gewoon een goed plan nodig. Maar wat is het juiste plan? Wij van More than Squats hebben om deze reden hieronder een aantal simpele stappen beschreven die alle beginners kunnen doorlopen om ervoor te zorgen dat jij op het beste sportieve pad komt en jouw fitness succes op de beste manier verzekerd wordt.

Begrijp de calorie cijfertjes

Gewichtsverlies, gewichtsbehoud en spiergroei: al deze doelen omvatten eenvoudige calorie cijfertjes. Vet is niets anders dan opgeslagen energie. De calorieën in jouw eten zijn eenheden van energie. Eet te veel voedsel (meer dan je met je activiteiten op een dag verbrandt), dan sla je deze extra energie als vet op. Het maakt hierbij niet uit hoe gezond het voedsel ook is.

Om af te vallen moet je dus meer calorieën verbranden dan jij verbruikt. De eerste regel is dan ook in principe dat jij een maaltijdplan moet hebben en dat je begrijpt hoeveel je precies eet. Een goede gouden regel om af te vallen is om niet meer dan 1.200 calorieën voor vrouwen en 1.600 calorieën voor mannen per dag te eten.

Let op het type voedsel en wat erin zit

Het type voedsel doet er toe, maar niet op de manier waarop jij dit misschien zou denken. Het heeft namelijk geen direct effect op het aantal calorieën dat jij verbrandt. De oorsprong van jouw calorieën zal echter na verloop van tijd wel een rol gaan spelen.

Om dit iets te verduidelijken: deze voedselkwaliteit gaat niet over koolhydraten, macronutriënten, gluten, enzovoort. Het gaat om het gezonde verstand. Eet voldoende voedsel, maar vermijd indien mogelijk specifieke chemicaliën in voedingsmiddelen. Ga eventueel voor biologisch vlees en zuivelproducten, plus denk waar mogelijk aan fruit en groenten met een schil.

Kies een fitnessplan waar jij je in kunt vinden

Je hoeft niet beslist naar een sportschool te gaan. Je hoeft echt niet urenlang te trainen, maar je moet wel degelijk zo’n 4 keer per week even sporten. Bij voorkeur minimaal 20 tot 30 minuten. Dat kan ook een stevige wandeling van 20 minuten zijn.

Als je andere type oefeningen wenst, dan is de volgende vraag die je bij jezelf af moet vragen: wat vind ik nog meer leuk om te doen? Wil je aan yoga of weerstandstraining doen? Of zou je pilates willen proberen? Of een combinatie van al het bovenstaande?

De beste training is uiteraard degene die je consequent kunt volhouden. Zorg er zodoende voor dat je een effectief fitness programma start die bij jouw persoonlijke behoeften past.

Zoek een coach.

Als je eenmaal besloten hebt wat je precies wilt gaan doen, dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat je het goed doet. Het is daarom erg belangrijk om je, althans in ieder geval in het begin, door een fitness expert te laten begeleiden.

Het helpt letsel te voorkomen en de voor jou beste resultaten te verzekeren. Je zou een fitnessprogramma in de sportschool kunnen volgen om de apparaten en daaraan verbonden oefeningen te begrijpen. Je kunt ook groepslessen voor beginners volgen, zoals een yogales.

De goedkoopste en meest voor de hand liggende oplossing zou zijn om met een fitnessexpert via een streaming platform, app of dvd training te trainen. Idealiter zou je hierbij in de titel naar het woord beginner kunnen zoeken.

Dit alles brengt jou veilig van een beginner tot een gemiddelde atleet terwijl het toch nog geweldige resultaten kan leveren. En dit hoeft echt niet allemaal perfect te gebeuren!

Bouw een ondersteuning op

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen bijvoorbeeld thuis van een fitness doel afzien, is een gebrek aan ondersteuning. Er zijn veel plaatsen waar je dit zou kunnen vinden… of je dit nou wel of niet geloofd.

Het kan een bestie zijn, een collega, een andere ouder die je kent van de school van je kind, of heel misschien zelfs een online fitness community waar mensen zoals jij met elkaar verbinding kunnen maken.

Uiteindelijk is de sleutel tot een prima fitness routine: geduld hebben en standvastigheid zijn. Dus wees lief voor jezelf. En als jij iets niet leuk vindt, verander het dan. Vertrouw het proces. Je komt er wel hoor fitness buddy. Wij van More than Squats beloven dat jou, want we hebben vertrouwen in je!