Het doel van massage na een inspanning


Het belangrijkste doel van massage is dat het een spierontspanning bevordert. Massagetherapie wordt om deze reden toegepast om vooral de bron van de lichaamspijn aan te pakken. Dit door gespannen spieren te elimineren en de flexibiliteit te vergroten. Plus daarnaast ook nog eens een ontspanning aan de aangetaste spieren en het lichaam als geheel te bieden.

Wat doet een post-workout massage?

Een massage na een sportevenement of ander inspanning helpt bij het herstel na deze lichamelijke oefeningen. Massage kan zo de pijn na het sporten helpen voorkomen, het bewegingsbereik herstellen en de bloedtoevoer naar strakke spieren aangenaam stimuleren. Het ontvangen van een massage direct na het sporten zal dan ook de mogelijke spierpijn, vermoeidheid en strakheid binnen de daaropvolgende 72 uur aanzienlijk verminderen.

Hoe helpt post-workout massage precies?

Een massage na het sporten helpt met name door de afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Regelmatig sporten kan immers pijn en vermoeidheid in de spieren veroorzaken, wat veelal door een opeenhoping van afvalproducten veroorzaakt wordt.

Er wordt tijdens inspanning namelijk melkzuur in de spieren geproduceerd, wat tot een vertraagd optredende spierpijn bijdraagt. Vertraagde spierpijn is het resultaat van microscopisch scheuren in de spiervezels. Deze scheurtjes kunnen gepaard gaan met een ontsteking in de spier die de pijn veroorzaakt. Massage na de training kan helpen om de effecten van een vertraagde spierpijn te verminderen en zelfs te voorkomen.

Een massage na een training helpt eveneens door de aanvoer van vers bloed naar de spieren te verhogen en daarnaast eventuele beschadigde weefsels te helpen herstellen. Deze verse bloedtoevoer naar de spieren na een inspanning is uiterst belangrijk om diverse voedingsstoffen naar de weefsels te transporteren. Zo kunnen de spieren weer snel herstellen.

De psychologische effecten van een workout én massage

Lichaamsbeweging kan ook vaak behoorlijk vermoeiend zijn en allerlei psychologische effecten op het lichaam hebben. Een regelmatige massage na het sporten kan zo dus niet alleen een depressie verminderen, de stemming verbeteren, maar tevens angsten verminderen. Verder kan het het lichaam aangenaam motiveren om weer naar een trainingsregime terug te keren.

Als we sporten, dan zal onze huid veel gifstoffen en zweet vrijgeven, wat op zich heel goed voor ons lichaam is. Maar daarna is het de grote taak van bijvoorbeeld een massage met een etherische massage olie om jouw huid haar delicate balans te laten behouden. En trouwens ook om verstopte poriën en het zout te verwijderen. Een speciale aromatherapie massage maakt bovendien gebruik van essentiële oliën die je pijn wegneemt door jouw zintuigen prettig te verlichten en een kalmerend effect te creëren.

Pronk ook met een gezond lichaam

Lichaamsmassage is zonder meer een geweldige manier om ervoor te zorgen dat de uren die jij aan jouw training besteedt, uiteindelijk de juiste resultaten opleveren. Dus sport flink, ook met sportieve oefeningen die je thuis kunt doen, en verwen jezelf erna behaaglijk met een voedende massage. Zo maak jij jezelf compleet startklaar om met een gezond lichaam te kunnen pronken!